Recent Projects

Indoor Pool and Gym near Bury St Edmunds in Suffolk, UK

In this project Bluepools was responsible for the Concept Design and all the detailed engineering including pool plant, air handling, hydraiulics and the civil and structural design for the entire building including the main pool and the hydrotherapy spa.

Bluepools also provided all the pool plant including the air handling system, the pipework, pumps filters, spa plant, ducting and the submerged automatic floating cover.

Bluepools commissioned all the systems and installed and fine tuned the chemical dosiong systems.

 

Please click on the images for large pictures.

 

 

 

When we first visited the site
Ditto
Note the walls built up to eaves level with reinforced concrete poured into ICF forms (polybloks) so that frames across the building are not required.
Note how the beam and block floors sspan from the basement walls to the pool walls providing the undercroft below that can accommodate the pipework, cabling and ducting.
This shows the balance tank and connecting pipework from the "Deck Level" type pool.
This shows the strip drain from the deck level pool over the gutter
This shows how the polyblok pool walls provide the safety housing for the automatic pool cover.
The Air Handling Unit

 

Pool pumps and filters - one is a higher power pump that starts when bathers in the pool causes higher levels of oiverflow.

The "Touch Screen" that controls the total pool operation.
The Bluepools control panel that provides control over the balance tank, pool pumps and submerged lights.
The auto pH control and Chlorine dosing unit that keeps the Chlorine content down to 1ppm - inly slifghtly higher than tap water! - this relies on also having an Ultra-Violet disinfection system.
This shows the line of diffusers that provide a curtain of warm dry air from the Air Handling Unit to stop condensation on the bi-fold glazing
The automatic cover pit without the cover slats
The cover with the slats on the axle,
Balance tank and pipework
Pool with gym beyond - the plant room is under the gym. The automatic cover is not fully retracted.
This shows the completred cover with the PVC deck slats (Covered with vinyl pool liner) that also provides a "Beach" for bathers. It also illustrates how the deck level drains work.
More details of the diffusers
External view that shows how the whole project was dropped in level to take maximm advantage from the Permitted Development Rules in the UK planning regulations
The finished project !!!